Montarea pavajelor

 Pavajele de beton sunt cele mai răspândite variante de finisare a zonelor pietonale, aleilor de gradină, curtilor, teraselor sau parcurilor. Indiferent de destinaţia acestora (trafic pietonal sau trafic auto uşor) etapele care trebuiesc urmărite în montarea pavajelor sunt aceleaşi. Respectarea acestor etape va asigura longevitatea alei sau platformei pavate. Tasarea inegală a unor porţiuni, ori fisurarea unor pavele vor duce mai târziu la stricarea pavajului.

Planificarea
Primul pas în montarea pavajului este schiţarea notând şi volumul de apă care cade în zona respectivă, pentru a determina astfel adăncimea până la care veţi face săpăturile. Luaţi in calcul lăţimea suprafeţei cu borduri cu tot. Acestea sunt necesare pentru a evita deplasările laterale a pavajului.

Pregătirea fundaţiei
Delimitaţi zona ce urmează a fi pavat cu ajutorul a câtorva pavaje sau a unor sfori legate de ţaruşi. înlăturaţi de pe zona respectivă un strat de pământ de la suprafaţă până la adâncimea de 10-25 cm. Dacă suprafaţa e plată, pentru drenare, se va crea o uşoară pantă în timpul excavării.

Montarea bordurilor
Acestea sunt necesare pentru a evita deplasările laterale a pavajului. Şanţurile pentru borduri trebuie să fie cu 5 cm mai late decât acestea. Adâncimea şanturilor trebuie sa fie cât adâncimea până la care va intra bordura, plus încă 10-15 cm. Se toarnă beton şi se montează bordurile, urmărind ca acestea să fie aliniate la aceeaşi înălţime. În cazul în care pavajul este montat pe lângă o clădire, bordurile nu mai sunt necesare.

Amenajarea stratului de bază
Suprafaţa decopertată se umple cu balast, circa 10-15 cm. Aceasta se distribuie pe terasament în mod egal, se nivelează şi se compactează. Urmează un strat de nisip uscat cu grosimea între 3-5 cm numit pat de pavaj, ce se nivelează uşor cu ajutorul unei scânduri de lemn.

Montarea elementelor de pavaj
Elementele de pavaj se pun peste patul de nisip prin simpla aşezare a acestora după configuraţia aleasă de Dumneavoastră. Se recomandă ca primele pavaje să fie puse într-un colţ de 90 grade pentru a reduce nevoia de tăiere a acestora şi pentru a le aduce în linie. Verificaţi cu ajutorul unui boloboc înclinaţia corectă a pavajelor pentru un drenaj corect. Lăsaţi câţiva milimetri între elementele de pavaj, pentru a crea senzaţia unor rosturi – acestea oricum vor fi umplute cu nisip dar şi de praful provenit în urma intemperiilor. În unele locuri, la margini, pot apărea goluri care pot fi umplute cu bucăţi de pavaj, tăiate la dimensiunea dorită cu ajutorul unei ghilotine de pavaj sau a unui flex cu disc de diamant.

Nivelarea şi finisarea pavajelor
Pentru compactarea finală a suprafeţei pavate se va folosi o placă vibrantă. În rosturi se va presăra nisip fin , după care se va mătura bine suprafaţă pavată.

Fixarea şi vibrarea pavajului se face pe timp uscat.
Se foloseşte numai nisip uscat.